لری الیسون -رئیس شرکت اوراکل- و لری پیچ -رئیس شرکت گوگل- دیروز در دادگاهی در سانفرانسیسکو حاضر شدند و شهادت دادند. موضوع اختلاف شیوه استفاده گوگل از زبان جاوا در هنگام ایجاد سیستم عامل موبایلی اندروید بود.
اوراکل علیه گوگل شکایت کرده است، اوراکل اعتقاد دارد که گوگل کپیرایت و پتنتای را که این شرکت با خرید «سان مایکروسیستمز» در سال 2009، به دست آورده است، نقض کرده است.
اوراکل بر این باور است که با وجود کدباز بودن زبان جاوا برای همه، استفاده از APIهای آن، منوط به اجازه از اوراکل است. گوگل هم برای خودش وکیل گرفته است، این وکیل -رابرت ون نست- دیروز یک ساعت در مقابل هیئت منصفه، از گوگل دفاع کرد، از منظر گوگل استفاده از API زبان جاوا، مثل خود زبان برای همه آزاد است. این وکیل گفت که گوگل اندروید را از هیچ به وجود آورده است و وقتی گوگل اندروید را نهایی کرد، شرکت «سان مایکروسیستمز» ابدا موضع بدی نگرفت و مبلغی تقاضا نکرد و رئیس وقت این شرکت -جاناتان شوارتز- به گوگل تبریک گفت.
به گفته وکیل گوگل، نوشتن اندروید، سه سال طول کشید، و هزاران ساعت وقت برد. کد منبع اندروید، 15 میلیون خط دارد، اما وکلای اوراکل در این 15 میلیون خط، 9 خط مشترک پیدا کردهاند، که مربوط به زمانی میشود که یک مهندس گوگل در سان کار میکرده است، او اشتباه کرده و آن 9 خط را در کد اندروید گذاشته است.
در این میان اوراکل، ایمیلهایی را به دادگاه نشان داده است که در آنها مهندسان گوگل، در مورد لزوم اجازه گرفتن از سان صحبت کردهاند، اما به عقیده وکیل گوگل، این ایمیلها صرفا جزئی از رشته مذاکرات دو شرکت سان و گوگل بودند و استناد به آنها گمراهکننده است. به گفته او، وقتی گوگل مشغول تصمیمگیری در مورد اندروید، بود، در ابتدا در نظر داشت که سان را در کارش مشارکت بدهد، اما در نهایت نظرش عوض شد و سان هم حق گوگل را در استفاده از جاوا به رسمیت شناخت.
وکیل گوگل عقیده دارد که اوراکل سعی داشته است وارد بازار گوشیهای هوشمند شود، اما شکست خورده است، این شرکت پروژه سریای به نام «جاو فون» برای نوشتن یک سیستم عامل موبایلی با جاوا داشت، اما این برنامه هیچگاه از مرحله پژوهش فراتر نرفت و حالا اوراکل میخواهد در سود اندروید سهیم شود، اما به زعم وکیل گوگل، اوراکل بدون اینکه کاری برای اندروید انجام داده باشد، مستحق، منتفع شدن نیست.
اما لری الیسون در شهادتش گفت که شرکت اوراکل بیشتر از 100 هزار کارمند دارد و این شرکت بیشتر از 5 میلیارد دلار صرف پژوهش و توسعه برای ساخت نرمافزارهای جدید میکند و این کارها بدون حفظ کپیرایت ممکن نخواهد بود. الیسون گفت که اگر نرمافزارهای این شرکت کپی شوند و از این راه، محصولات ارزان سودآور تولید شوند، اوراکل نمی تواند دستمزد مهندسانش را بدهد.
او در شهادتش بیشتر وارد مسائل فنی شد و برای هیئت منصفه توضیح داد که API چگونه کار میکند یا ساختار جاوا چگونه است. او گفت که تهیه API بسیار دشوار است و این کار را مهندسان ارشد و ماهر این شرکت انجام دادهاند.
الیسون گفت که گوگل تنها شرکتی بوده که بابت اجازه از API جاوا، اجازه نگرفته است.
بیست دقیقه قبل از پایان وقت دادگاه، در ساعت یک بعد از ظهر، وکلای اوراکل، رئیس گوگل -لری پیچ- را احضار کردند، پیج در دادگاه رفتار خوبی داشت، متمرکز بود، لبخند به لب داشت و با هیئت منصفه تماس مستقیم چشمی برقرار میکرد.
در این زمان در مورد فرایند ایجاد اندروید و «اتاق تمیز» که اصطلاحی برای ایجاد محصول از هیچ است، سؤال شد. به او تذکر داده شد که نظرش را در مورد جزئیات قانون کپیرایت تحمیل نکند و قضاوت را به هیئت منصفه واگذار کند، به او گفته شد که قوانینی در مورد استفاده خوب یا مهندسی معکوس در این قسمت وجود دارد و او نباید وارد حوزه قضاوت شود.
وکیل اوراکل از دادگاه تشکر کرد، و در ادامه از لری پیج پرسید که آیا اتاق اندروید، واقعا «تمیز» بوده است و آیا «اگر» او متوجه میشد که خطهایی از کد اندروید، کپی است، این را ناقض اصول گوگل میدانست یا نه.
پیج گفت که این سوال فرضی است و او نظارت مستقیم بر مراحل پیدایش کد اندروید نداشته است، ولی اگر متوجه چنین مسئلهای میشد، آن را جدی میگرفت.
امروز بار دیگر پیج به دادگاه خواهد رفت.